Keskustapalkinto

EKK_keskustapalkinto_logo_2016_tampereTAMPERE VOITTI KESKUSTAPALKINNON  2016
”Ydin hehkuu Pohjoismaiden suurimmassa sisäkaupungissa”

Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat ry palkitsi Tampereen kaupunkikeskustan onnistuneista uudistuksistaan. Niissä on vahvaa paikallisuutta sekä loistavaa kokonaissuunnittelua. Tampereella kehittämisponnistukset ovat suuntautuneet kaupungin ytimeen.
Pohjoismaiden suurin sisäkaupunki on viimeiset 10 vuotta kehittänyt aktiivisesti keskustaansa tiivistämällä ja tiivistymisellä. Tuloksellista yhteistyötä on tehty yhdessä elinkeinoelämän kanssa taitavien kumppanuuksien avulla. Kaupungin itsenäinen asema on vahvistunut lisää reilun tunnin päässä pääkaupunkiseudusta.

Palkintoraadin puheenjohtaja Matti Mare ihailee kukoistavaa Tampereen keskustaa. Ideat ovat toteutuneet. Nyt on näyttöä, johon kaikki voivat tutustua opiksi ottaen. Tampere on keskustankehittäjien malliesimerkki Suomessa.

Tampere Tunnetuksi ry on Suomen vanhin kaupunkiyhdistys. Se on tehnyt jo 50 vuotta keskustan kehittämisyhteistyötä vuorovaikutteisesti. Keskustaa markkinoidaan yhtenä suurena kauppakeskuksena. Vaikuttavien Valoviikkojen ja Kukkaisviikkojen lisäksi luodaan lisää uusia tapahtumia.

Tampereella keskustan kehittämisstrategia on ollut juurevaa. Se on luonut edellytyksiä yksityisille kiinteistösijoituksille. Suomen toiseksi suurin markkina-alue turvaa kiinteistösijoittajien kiinnostuksen. Uudistunut Koskikeskus, Stockmann, Sokos sekä rakentuva Ratinan kauppakeskus ankkuroivat keskustaa. Kiinteistösijoittajien mielenkiinto säilyy näin tulevaisuudessakin. Suomen korkein tornihotelli on 25-kerroksinen. Se on nyt ykkösmaamerkki osana historiallisia veturitalleja. Näin menneisyys ja tulevaisuus kohtasivat sovussa. Maanalainen pysäköintijärjestelmä tukee kaupan menestymistä. Muutkin suurhankkeet kuten kaupunkiraitiotie eli ratikka, rantaväylän tunneli, asemakeskus sekä monitoimiareena tukevat keskustan ylivetovoimaisuutta.

PALKINTORAADIN KOMMENTTEJA:
”Hämeenkatu on ja pysyy tamperelaisten kohtaamispaikkana”
”Kaikki kehittäminen on suunnannut kohti yhtä maalia eli elävää kaupunkikeskustaa”
”Kolmikantayhteistyö (kaupunki/elinkeinoelämä/asukkaat) on ollut esimerkillistä”
”Tampereen tapahtumallinen kaupunkikeskusta sekä näiden tapahtumien taitava viestintä”
”Arkkitehtuurin taso on kiitettävää”
”Suomen korkein tornihotelli on ylväs maamerkki”
”Hämpin parkki on rauhoittanut ydinkeskustan ajoliikennettä”
”Rohkeita liikennejärjestelyjä – Hämpin parkki, Kunkun parkki, Hämeenkatu, ratikka…”
”Ei Tampereen keskusta silti ole valmis…”
”Joukkoliikennemelu Hämeenkadulla…”

Palkintoraati:
johtava konsultti       Matti Mare (puheenj.)    Retail Flow Finland Oy, p. 0500 422 374
kaavoituspäällikkö    Anne Jarva        Hyvinkään kaupungin nimeämänä
rakennusneuvos      Aulis Tynkkynen        Ympäristöministeriö
toimitusjohtaja         Lasse Yrjänä        Kauppatieto Oy
keskustayhdistysasiant.     Pasi Kauppinen        Elävät Kaupunkikeskustat ry:n nimeämä

toiminnanjohtaja     Pokko Lemminkäinen (siht.)    Elävät Kaupunkikeskustat ry p. 040 555 3462

Kaupunkikeskustapalkinnon vastaanotti pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Luovuttajana palkintoraadin pj Matti Mare

Kaupunkikeskustapalkinnon vastaanotti pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Luovuttajana palkintoraadin pj Matti Mare

Tampereen Hämeenkatu

Tampereen Hämeenkatu

 

KAUPUNKIKESKUSTAPALKINTO 2015 HYVINKÄÄLLE
”Lämmin kivisydän vihreyden keskellä”

EKK ry palkitsi Hyvinkään keskustauudistuksestaan, jossa on ajallista syvyyttä ja vahvaa paikallisuutta. Rautatiekaupunki on kehittänyt vaikuttavasti keskustaansa viimeiset 10 vuotta tiivistämällä ja tiivistymisellä. Yhteistyötä on tehty yhdessä elinkeinoelämän kanssa taitavien kumppanuuksien avulla. Kaupungin asema on luontevan itsenäinen pääkaupunkiseudun tuntumassa.

Palkintoraadin puheenjohtaja Matti Mare ihailee Hyvinkäätä siitä, että se on osannut aina ennakoida asioita sekä valmistellut erinomaisesti kaikki suunnitelmansa. Jo 1960-luvulla syntyi idea keskustakorttelista. Kauppakeskus Willa Prismoineen valmistuikin 2013. Lopputulos on ainutlaatuinen yhdistelmä aukioita ja viheralueita kattavine kauppa- ja kulttuuripalveluineen. Kaupungintalon sijoittaminen entiseen villatehtaaseen on esimerkillinen ”lipunkantajateko”.

Lue lisää

Keskustapalkinto 2015 on luovutettu Hyvinkäälle

Keskustapalkinto 2015 on luovutettu Hyvinkäälle

Hyvinkää keskustapalkinto


 

Vuoden 2014 kaupunkikeskustapalkinto Kuopioon

Keskustapalkinnon vastaanotto_Kuopio (1)

Kuopion keskusta on mualiman napa…”

Elävät Kaupunkikeskustat ry palkitsi Kuopion onnistuneesta ja taitavasta keskustauudistuksestaan. Yliopistokaupunki on kehittänyt keskustaansa johdonmukaisesti useita vuosikymmeniä yhdessä elinkeinoelämän kanssa. Torinaluspysäköintiin varauduttiin jo 1970-luvulla.

Palkintoraadin puheenjohtaja Matti Mare ihailee sitä, että keskustan kehittäminen on kytketty Kuopion muuhun kaupunkirakenteeseen lähiöineen ja asuinalueineen. Kaavoitus on ollut kokonaisvaltaista, näkemyksellistä ja johdonmukaista tukeutuen mm. joukkoliikenteeseen. Ymmärrystä on ollut myös autoriippuvuudelle. Laajan kauppatorin alla oleva Suomen suurin toriparkki palvelee maakunnasta saapuvia asiakkaita.

Ydinkeskustan historiallinen rakenne on Kuopiossa taitavasti huomioitu. Rännikatuverkosto on ainutlaatuista ”kävelykaupunkia”. Se käsittää 23 korttelia pituudeltaan noin 10 kilometriä mahdollistaen myös pitkiä näkymiä Kallavedelle. Kaupungin suhde upeaan järvimaisemaan korostuu Saaristokaupungin yhteydessä.

Yhdistämällä keskustaan satama, Väinölänniemi, Kuopionlahti, Keskuskenttä, Valkeisen lampi ja Kuntolaakso on syntynyt houkutteleva kokonaisuus: kaupallisia palveluita, tiivistä asumista, työpaikkoja, kulttuuria ja ajanvietettä.

Torilta on vaivattomat yhteydet keskustan kauppakeskuksiin. Kauppahallin uudistus on onnistunut. Näköalakahvila liittää sen hienosti toriin, joka on säilytetty talvitorikäytössä lumineen ja lasten kelkkamäkineen.

PALKINTORAADIN KOMMENTTEJA:

”kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys tj. Pasi Kauppisen johdolla vaalii laajaa yhteistyötä”
”Kuopiossa on lumipalloilmiö: vuosikymmenien investoinnit yhteensä noin 250 miljoonaa euroa”
”Keskustan ruokaravintolat ja kahvilat ovat hyvin saavutettavissa, iltaravintolakatu toimii”
”Joukkoliikennejärjestelyt torin sivulla ovat erinomaiset”
”Toriparkin sisään- ja ulosajot kahdesta pääsuunnasta ovat selkeät”
”Torin kiveys on toteutettu kiinnostavasti kuopiolaiset mukaan ottaen historiaa kunnioittaen”
”Vaikuttava elokuva- ja viihdekeskus”
”Keskusta-asumista lisätään edelleen, hyvä!”
”Katusulatusosuudet helpottavat talviliikkumista”
”Tunnetut veistokset Veljmies ja Siskotyttö saavat seurakseen vielä Oksapojan”
”Legendaarinen Sokoksen kongi uudistettiin”  
”Matkakeskus liitetään tulevaisuudessa Puijonkadun välityksellä keskustaan”
”Torinalaisten liiketilojen menestys vie hieman aikaa”   

 

Palkintoraati:
johtavakonsultti   Matti Mare (puheenjohtaja)                                         Retail Flow Finland Oy                     p. 0500 422 374
toiminnanjohtaja   Reijo Saksa                                                                    Kotkan kauppatie ry
rakennusneuvos   Aulis Tynkkynen                                                             Ympäristöministeriö
kansliajohtaja      Jukka Vilen                                                                        Kemin kaupunki
toimitusjohtaja    Lasse Yrjänä                                                                     Kauppatieto Oy-

toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen (siht.)                                        Elävät Kaupunkikeskustat ry p. 040 555 3462


 

Vuoden 2013 keskustapalkinto Kemin kaupungille

"Kemin pieni iso ihme..."

”Kemin pieni iso ihme…”

Kemi on tunnettu satamakaupunki ja merellinen portti Lappiin kuten Suomen lumilinna- ja sarjakuvakaupunki. Valtakunnallinen Elävät Kaupunkikeskustat ry palkitsi nyt 22 000 asukkaan Kemin onnistuneesta ja taitavasta keskustauudistuksestaan.

Palkintoraadin puheenjohtaja Matti Mare perusteli voittajaa puoli vuotta kestäneen valintaprosessin perusteella seuraavasti:

”Kemi voitti palkintoraadin 54-kohtaisen vertailutaulukon perusteella.

Päämäärätietoinen asennemuutos, tunnelma ja hyvä tuuli vahvistavat aina kilpailukykyä, vaikka kehittäminen olisi taidelaji ahtaassa taloudellisessa ja kaupallisessa tilanteessa.
Kemi antaa esimerkkiä kaikille pienemmille kaupungeille. Keskustayhdistyksen ja kaupungin yhteistyö on esimerkillistä. Kävelykatu, Täiköntori ja talvivalaistus ovat vahva rakenteellinen ensimmäinen vaihe. Ne tuovat valoa muulle keskustankehittämiselle.”

Kemitiimi ry:n toiminnanjohtaja Ari Orava on supliikkimies ja keskustaveturi. Vanhan liiton keskustavirtuoosi ymmärtää yrittäjiä. Hän osaa keskustatapahtumia kesät ja vaativat talvet.

Kemi on osannut suunnata rakennetukea taitavasti ydinkeskustansa kohentamiseen ja yhteistyöhön. Keskustassa paikallisuus on huomioitu kävelykatutilaa jäsentävillä ja suojaavilla säleiköillä. Isoja betonilaattoja on käytetty katupäällysteenä. KuvanveistäjäSauli Miettusen ympäristöteos antaa luonnetta ja iloista ilmettä, huumoriakin.

Aktiivinen kehitystyö avaa nyt mahdollisuuksia kauppakeskus- ja liikekiinteistötoteutuksille, myös Kemissä – pääoman tuottotavoitteet saavutetaan vain investoinneilla ja markkinointiyhteistyöllä, yhdessä.
Lue lisää

KAUPUNKIKESKUSTAPALKINTO 2012 MIKKELILLE

”Mikkelin maan mainioin keskustauudistus…”

Elävä Kaupunkikeskusta ry palkitsi 47 000 asukkaan Mikkelin vaikuttavasta keskustauudistuksestaan. Se on toteutettu esimerkillisenä yhteistyönä Mikkelin kaupungin, keskustayhdistys Mikke ry:n sekä paikallisen elinkeinoelämän kanssa: Keskustan kehittämisjuna on edennyt raiteillaan pitkälle. Yksityiset kuin julkiset vaunut ovat yhdessä.

"Mikkelin maan mainoin keskustauudistus..."

”Mikkelin maan mainoin keskustauudistus…”

Kokonaispanostus 153 miljoonaa euroa keskustaan on merkittävä. Kaupungin osuus siitä on noin 10 %. Jo vuosina 2002–2005 yhdessä kaupunkilaisten kanssa tuotettiin juureva ”City 2010” -visio. Se toteutuikin lähes sellaisenaan!

Moderni matkakeskus, tyylikkäät uudet kauppakeskukset Akseli (vuoden kauppakeskus Suomessa 2010) ja tuliterä Stella ovat vetureita. Yksi Suomen elävimmistä ympärivuotisista toreista, kävelykeskusta Hallituskadun kävelykadun sulatusjärjestelmineen sekä Suomen uudenaikaisin toriparkki (630 autopaikkaa) tekevät Mikkelin keskustasta esimerkillisen joka suhteessa. Kauppahalli on rakennuksena erikoisuus, elävät taatelipalmut jopa pieni ihme.

Mikkelin huikea keskustauudistus on nyt vaikuttanut vahvan myönteisesti myös kaupungin maineeseen (lähde: Taloustutkimus Oy).

Palkintoraadin puheenjohtaja Matti Mare perusteli voittajaa puoli vuotta kestäneen valintaprosessin perusteella seuraavasti:

”Mikkeli voitti palkintoraadin 54-kohtaisen vertailutaulukon perusteella. Mikkelissä on saatu aikaiseksi laaja ja samanaikaisesti yhtenäinen keskusta-alue. Kehittämistyö on toteutettu kaupungin ja elinkeinoelämän kanssa. Torin alla oleva keskustapysäköintilaitos kytkeytyy säävapaasti kauppakiinteistöihin. Näkymä pitkin Hallituskadun kävelykatua, etenkin kun kesäterassit ovat paikoillaan, on hieno. Torin ”Muikku” sopii kokonaisilmeeseen ”savupiippuineen”. Kauppakeskus Akseli on kodikas. Stella yhdistää tori- ja puistonäkymän. Tähtitori on luonteeltaan avointa julkista tilaa. Kauppahalli on varsinainen ”innovaatio”. Uusi keskusta-asuminen vahvistaa myös kaupunkikeskustaa.

PALKINTORAADIN KOMMENTTEJA:
”Torin ja kävelykadun täydellinen liitto”
”Matkakeskuskin on lähes torilla”
”Moderni Mikkeli – Suomen Milano?”
”Taatelipalmut ovat kesällä ulkona kävelykadulla, nyt talvella sisällä”
”Jatkuva uudistaminen jatkuu ja jatkuu”
”Kaikki kiinteistöt eivät kytkeytyneet maan alta toriparkkiin…”
”Kävelykeskusta ytimessä pari passiivista virastorakennusta…”
”Silta, satama ja siilo: niissä on tulevaisuudessa tuumittavaa…”

Palkintoraati:
konsultti Matti Mare (puheenjohtaja), Niras Oy, p. 0500 422 374
arkkitehti Markku Axelsson, Suomen Kuntaliitto
kaupunginarkkitehti Veli-Pekka Koivu, Kokkolan kaupunki
toiminnanjohtaja Marja-Leena Monni, Kouvolan Ydinkeskusta ry
kauppapaikkajoht. (eläkk.) Pekka Timonen, SOK

toiminnanjoht. Pokko Lemminkäinen (siht.), Elävä Kaupunkikeskusta ry, p. 040 555 3462