Kaupunkisuunnittelija, ent. rakennusneuvos, TkT, arkkitehti SAFA Aulis Tynkkynen Pariisin Pompidou Centerin aulassa. Tämän 1970-luvulla valmistuneen ultramodernin kulttuurirakennuksen piti jäädä väliaikaiseksi. Nuoriso ottikin sen omakseen.

Pilvi Linna kysyi pitkän linjan kaupunkisuunnittelija Aulis Tynkkyseltä kaupunkikeskustojen tulevaisuudesta.

Tynkkysen mukaan kaupunkikeskustamme ovat menestystarina noin 30-vuotisen kehittämishistoriansa aikana. Keskustat ovat kuitenkin jatkuvassa paineessa erilaisten kilpailijoidensa kanssa. Muualla moni asia on helpompi järjestää, varsinkin jos sinne muualle voi huristaa yksityisautolla.

Keskusta jää usein uusien kaupunkialueiden varjoon. Keskusta on monimutkaisempi pelikenttä. Yhteisen sävelen löytäminen ei aina onnistu vaikkapa kaupan, liikenteen, julkisten palvelujen kuten kirjaston osalta elävyyttä ja viihtyisyyttä tukevalla tavalla.

Tynkkynen peräänkuulutti uusimmassa Rakennettu ympäristö -lehdessä (RY 2-2019) eri toimijoiden vastuuta. Painotus meni valtion ja kuntien suuntaan. Keskustoihin tarvitaankin lisää huomiota ja uusia panostuksia, ettei nyt esille noussut taantuma jatkuisi. Myös medialla on oma vastuunsa.

Tynkkynen janoaa uusia sisältöjä. On katsottava tarkemmin omia parhaita kokemuksiamme ja täydentää niitä ulkomaisilla. Digitalisaatio jyrää ja mahdollistaa ja kauppa muuttuu. Opiskelu- ja työskentelytavat uudistuvat. Ne suosivat monipuolisia kaupunkikeskustoja. Vahvistaako Suomen uusi hallitusohjelma keskustoja?

Tutkijat havaitsivat, että ihmiset, jotka ottivat Viagraa ja aloittivat koukut ja levonorgestreeli kahdesti päivässä, suoriutuivat huomattavasti paremmin kuin miehet, jotka alkoivat ottaa puesia ja eivät ottaneet niitä, samoihin ryhmiin verrattuna. Tulokset viittaavat siihen, että sekä https://suomenapteekki24.comn oraaliset annokset että oraaliset pillereet vähensivät eturauhassyöpään kuoleman riskiä vain kolme prosenttia.

Mikä olisi sinulle paras työympäristö?

Insinöörireservaatin rauhaa metsämaisemassa vai sykkivässä kivikeskustassa?

Categories: PilviLinna