Svenska Stadsskärnor rf:n toimitusjohtaja Björn Bergman esiintyy Suomessa 28.8. Tapiolan konferenssissa. Bergman kertoo, miten Ruotsissa on yhdessä tuloksellisesti kehitetty keskustoja jo vuodesta 1993. Nyt jäseniä järjestössä on jo 180.

Sisarjärjestömme kotipaikka sijaitsee vanhan keskustan ytimessä. Malmö palkittiin 2023 Ruotsin kaupunkikeskustapalkinnolla (jo kolmatta kertaa). Vuosikonferenssi on Malmössä 20.-22.2024 toukokuuta.

Ruotsia pidetään edelläkävijänä laajapohjaisesta “City samverkan” -kehittämisyhteistyöstä. Rikollisuus ja turvallisuus ovat globaaleja haasteita “kansankehtdossakin”. Julkiset investoinnit keskustoihin ovat tulevaisuudessa vähenemässä. Digitalisaatio verkkokauppoineen tuo haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Suvaitsevaisuus ja joustavuus ovat keskiössä.

Tärkeää on julkisen hallinnon ja elinkeinoelämän tasapainoinen yhteistyö. Siitä huippuesimerkkinä ovat Malmön ympärivuotiset ravintolaterassit. Ne ovat nyt täysin yhtenäisiä, epäkaupallisia ja niissä on keskitetty kaasulämmitys. Musiikki saa soida, mutta hillitysti. Lounasvieraat viihtyvät lounasterasseilla erinomaisesti sydäntalvellakin, jopa paremmin kuin ravintoloiden sisätiloissa!

Bergman painottaa, että jokainen keskustakehittäjä on kuin taikuri. Rahaa ei ole, mutta ihmeitä on saatava aikaan. Asenne ratkaisee onnistumisen. Pitää jaksaa innostua, kouluttautua, antaa tukea ja johtaa tiedolla, niin hyvä tulee.

Categories: Ajankohtaista