Suomen Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen on ollut EKK:n hallituksen varapuheenjohtajana jo 15 elävää vuotta. Hiltunen toimi viimeksi EKK:n kevätkokouksen valitsemana puheenjohtajana 27.5.2021 johtaen ryhdikkään taitavasti ja jäntevän esimerkillisesti ”hybridikokousta” näyttäen mallin kaikille Suomen keväkokoustajille.

Suomen Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen on ollut EKK:n hallituksen varapuheenjohtajana jo 15 elävää vuotta. Hiltunen toimi viimeksi EKK:n kevätkokouksen valitsemana puheenjohtajana 27.5.2021 johtaen ryhdikkään taitavasti ja jäntevän esimerkillisesti ”hybridikokousta” näyttäen mallin kaikille Suomen keväkokoustajille. Hiltunen täytti 9.6.

HALLITUKSEN 10.6. KESÄTERVEISET JÄSENISTÖLLE

Puheenjohtajamme Pekka Vähäkankaan johtama etäkokous meni mallikkaasti alle puolessatoista tunnissa. Koko puheenjohtajisto (4 henkilöä) oli mukana ja lisäksi myös yhteensä neljätoista hallituksen varsinaista jäsentä, varajäsentä, asiantuntijaa ja toiminnanjohtaja sihteerinä.

Tilannekatsauksessa käytiin läpi mm. Tutkimustorstaimme (22.4.), jonka palaute ollut kiittävää. Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman kolme osahanketta ovat lähes valmistuneet (Rucola, Vibra ja Tapahtumakello). Keskustelu kaupunkien ja keskustojen tulevaisuudesta on nyt ollut hyvin vilkasta. Patoutunut kuluttaminen on vapautumassa taas kuten matkustaminen. Ilmastokysymykset ovat pinnalla kuten liikenne ja liikkuminen autoilla. Kiertotalous kaupungeissa kiinnostaa. Horisontissa näkyy paljon epävarmuustekijöitä, jotka näyttävät nyt enemmän lupaavilta kuin uhkaavilta.

Kotisivujamme (www.kaupunkikeskustat.fi) päivitetään koko ajan: Turun voitto nostettiin kärkeen, varapuheenjohtaja Hiltunen täytti 50 v. (Pilvi Linna -blogi tehty aiheesta), 10 uutta podcastiakin on lisätty. Päivittäin twitter-päivityksiä (@PLemminkainen) ”kaupunkielämistä” ja samalla Linkediniin rinnakkaispäivitys.

Elinvoimatutkija Martti Wilhelms kertoi elinvoimatuloksien yhteisjulkistuksesta Vaasassa. Medianäkyvyys lähtien valtakunnan tasosta oli erinomaista: television myöhäisiltauutiset,

HS, YLE-verkkosivut omine taulukkografiikoineen, Kauppalehti (kaksi erillistä uutisointia/artikkelia) jne. Lähes kaikki uutisoinnit tukeutuivat STT:n esitoimittamaan aineistoon. Monessa kaupungissa kauppojen ja ravintoloiden kaikista liiketiloista osuus on pudonnut alle puoleen. Tyhjät liiketilat ovat vuosi vuodelta kasvussa. Elinvoimaluvut ovat keskimäärin olleet laskussa vuodesta 2017: tippunut neljässä vuodessa keskimäärin -3,7 %. Kaikki taulukot löytyvät verkkosivusto-osoitteesta www.allincityapp.com.

Keskustapalkintoraadin puheenjohtaja Aulis Tynkkynen kertoi Turun valinnasta vuoden 2021 voittajaksi. Turun keskustaa voisi pitää suomalaisten kaupunkikeskustojen eräänlaisena äitinä. Turku on vanhin ja pitkälle 1800-luvulle myös ylivoimaisesti suurin kaupunkimme, jonne maamme urbanisaatio ja hallinto suvereenisti keskittyi Ruotsin vallan aikana ja vähän sen jälkeenkin. Tunnetusti Turku oli aikanaan myös ainoa yliopistokaupunkimme. Olikin erityinen ilo olla palkitsemassa Turun keskustaa.

Aurajoki on aina ollut Turun selkäranka ja elämänlanka. Kulttuuriperinnön anti Turun voimavarana näkyy viime vuosien uudistustoiminnassa entistä paremmin.

Tikkurilan konferenssi on 29.9. otsikolla ”Urbaani Tikkurila – rennon rohkea Vantaa”. Heureka on pääpaikka, kaupungin iltavastaanotto on Teatteri Silkissä. osallistumismahdollisuus osittain tai kokonaan myös etänä. ”Citystudio” on uusi lisäosio. Varauksella esitellään kaikki keskustatekokilpailun ehdokkaat kuten asiantuntijoidemme esittelyvideot. Pienoisexcursiot iltapäivällä Tikkurilan uusiin keskustakohteisiin.

Jäsenistöltä odotetaan kesäkuun aikana (pokko.lemminkainen@kaupunkikeskustat.fi) ideoita alustajista ja aiheista. Kertokaa kertokaa!

7.-9.10. OPINTOMATKA (nro 15) ROTTERDAM-AMSTERDAM-DELFT

Mukaan tarvitsemme vielä kolme henkilöä…

Sitova ilmoittautumisesi nyt kaija.tervala@kaupunkikeskustat.fi Toteutumisehtoa vähintään 20-25 henkilöä (max 35 henkilöä).

Torstaina 7.10. Finnairilla kello 8.10 kohti Amsterdamia

Lauantaina paluu 9.10. Finnairilla kello 22.10 takaisin Helsingissä

Majoitus keskustahotellissa Savoy Rotterdam **** 1 hh

Hinta 945 euroa / henkilö

Ohjelmarunkoa: Pääopastukset suomeksi, tutustuminen ensin kanavaristeilyllä jokilaivalla voileipä- ja juomatarjoiluineen (90 min) Amsterdamin keskustaan: kaupunki oli 1600-luvulla Euroopan kukoistavin kaupunki ja historiassa TOP 10:ssä,

linja-autokuljetus 70 min. Rotterdam: Kop van Zuidin -alue ”Manhattan on the Maas” pilvenpiirtäjineen, Järkäle by Rem Koolhas (h = 150 m), kaupunkikiertoajelu, majoittuminen, Hoogkwartiet-alue, Oostplein-aukio, Hoogstraat-ostoskatu.

Perjantai: 9.00 kävellen keskustauudistuksiin, Het Industrie Gebouw -mixed use (opastus englanniksi), ”Luchtsingel” -konseptitalo, Hofplein-asema-alueen elävöittäminen, uusi design-kävelysilta, uusi Central Station -keskusrautatieasema, maailman suurin LED-taulu johon visualisoitu Rotterdamin satama-alueet, vaikuttava Markthall-kauppahalli, ”Kuutiotalot” (mahdollisuus tutustua asuntoon), katetun torin kaupat, kahvilta, ravintolat joissa lounastamme omatoimisesti kello 13.

Iltapäivällä noin kello 15 mahdollisuus tutustua Rotterdamin suomalaisen ”Finse huis” merimieskirkon toimintaan.

Lauantai: huoneiden luovutus kello 12 jolloin linja-autokuljetus 30 minuuttia kohti Delftiä. Tutustuminen vanhaan rautatieasemaan vuodelta 1885, jonka vieressä vuonna 2015 avattu uusi rautatieasema. Delft sai kaupunkioikeudet jo vuonna 1246. Tutustuminen idylliseen ja kauniiseen keskustaan. Nieuwe Kerk -maanalaisessa holvissa kuninkaallisten viimeinen leposija. 1500-luvulla kopioitiin Itä-Intian kauppakomppanian tuomaa sinivalkoista posliinia. Omatoimista tutustumista Delftin keskustaan lounaineen. Hampshire- hotellilta kello 16.30 kohti lentokenttää. Paluulento lähtee kello 18.50.

SYKSYN PÄIVÄMÄÄRIÄ

20.5. valmisteluvaliokunnan ”vartti” tiistaina 22.6. kello 10.00 teamsillä / Tero Lassila

10.6. hallitus nro ”4” kokoustorstai on 26.8. kello 10.30

30.6. mennessä toiminnanjohtajalle ideasi Tikkurilan konferenssin (29.9.) alustajista 31.8. KeskusTEKOkilpailun (ohjelma kts. www.kaupunkikeskustat.fi) sisäänjättö

29.9. Tikkurilan KONFERENSSI

7.-9.10 Syysopintomatka Rotterdam-Amsterdam-Delft

Pokko Lemminkäinen, tj. / EKK ry, puh. 040 555 346 / pokko.lemminkainen@kaupunkikeskustat.fi, twitter: @PLemminkainen